Ongeveer de helft van de honden heeft een overgevoeligheid voor vuurwerk en/of andere harde geluiden (zoals geweerschoten, onweer en luid verkeer). Ook katten kunnen aan vuurwerkangst lijden.
Tegen het einde van het jaar word er weer veel vuurwerk afgestoken.

Het schitterende vuurwerk aan de donkere hemel blijft altijd een fascinerend beeld. Maar, Mijn hond is bang voor vuurwerk.
Je hoort ze vaak piepen of ziet ze onrustig door je huis heen lopen. Sommige honden worden er ontzettend nerveus van.
Veel honden zijn bang voor vuurwerk, de onverwachtse harde knallen en de geur zijn zeer onaangenaam.

Trainen van je hond op vuurwerk

Je kan je hond trainen om te leren om te gaan met vuurwerk. Met het aanschaffen van een puppy is het daarom belangrijk om deze direct te trainen hoe om te gaan met vuurwerk. In het geval je puppy al eerder in het voorjaar aanschaft is het verstandig om gedurende de opvoeding ook daar al te beginnen met trainen op vuurwerk. Wanneer je wacht totdat het oud en nieuw is ben je in veel gevallen al te laat. Je kunt in dit geval geluiden na bootsen met een vuurwerk cd en om je pup te laten wennen aan de geur kun je gebruik maken van de trektouwtjes uit de winkel.
Deze oefeningen kunnen ook gebruikt worden om volwassen honden te trainen hoe om te gaan met vuurwerk. 

Wandelen met je hond en vuurwerk

Vaak zie je al dat het afsteken van vuurwerk begint ver voor oud en nieuw, het is belangrijk om hierop te letten met het uitlaten van je hond. Je hond zou kunnen schrikken van een onverwachtse knal en heel hard weg kunnen rennen. Houdt deze periode je hond altijd aan de lijn wanneer jullie gaan wandelen.

Het kan helpen om op oudejaarsdag met je hond overdag een zeer uitgebreide wandeling te maken, zodat je hond zijn energie kwijt is en zo rustiger is op oudejaarsavond.

Om de wandelrondjes zo stressvrij mogelijk te maken kun je overdags het beste langs rustige plekken lopen. Neem je hond bijvoorbeeld mee naar het bos. Vermijd dichtbevolkte gebieden, hier zijn mensen vaak overdag al bezig met het eerste knalwerk.

Samen met de hond het huis in gaan

Als het dan donker wordt worden ook de eerste vuurpijlen afgestoken. Nu is het dan ook tijd om met je hond naar binnen te gaan. Het is weliswaar gebruikelijk om rond 12 uur even naar buiten te gaan maar je kunt het beste binnen bij je hond blijven. Zo laat je hem niet alleen in deze gevoelige situatie. Honden die sterke angst voelen hebben er niet genoeg aan om in een rustige kamer te zitten – ze willen ook iemand bij zich hebben die ze vertrouwen en hun gerust kan stellen.

Deuren, ramen en rolluiken sluiten

De luide knal van vuurpijlen en andere soorten vuurwerk dringt zelfs door de dikste huiswanden heen. Door deuren, ramen en rolluiken gesloten te houden kun je je hond enigszins beschermen tegen de herrie van buitenaf. Veel honden worden hierdoor al een stuk rustiger. De flits die van sommige soorten vuurwerk afkomt is voor enkele honden ook al een probleem en een stressveroorzaker, dus als je geen rolluiken hebt is het alsnog handig om iets voor de openingen te hangen.

Radio en muziek harder zetten

Na het sluiten van de deuren en ramen kun je ook proberen het vuurwerkgeluid weg te dringen door wat extra te genieten van muziek of tv. Dit zijn vertrouwde geluiden voor de hond en zullen de herrie van buitenaf helpen neutraliseren. Zet je lievelingsmuziek op of zet de radio aan. Ook geluiden van de  wasmachine of vaatwasser kunnen een rustgevend effect op je hond hebben. Pas echter op dat je niet overdrijft met het volume binnenshuis: als het te hard staat kan je hond dit ook niet prettig vinden.

Afleiden met lekkere geurtjes of snackjes

Honden die nog niet zo gestresst zijn laten zich ook wel eens afleiden door lekkere geurtjes of snackjes. Het idee is dat je hond zich dan minder concentreert op de herrie van buitenaf. Je kan bijvoorbeeld een geurspoor door de woning verspreiden, waar je hond aan kan snuffelen. Als je hond nog in de stemming is om te eten dan zijn er ook speciale snackjes om ze extra gerust te stellen.

Als baasje gemoedsrust uitstralen

Boven alles is het ontzettend belangrijk dat je zelf ook rustig blijft. Zorg ervoor dat je tijdens al je handelingen kalm bent. Als je je hond op het gemak geruststelt, kun je hem laten zien dat de geluiden buiten helemaal niet zo spannend zijn. Maar als je zelf ook in de paniek schiet door de reactie van je hond, gaat de hele situatie van kwaad tot erger.

Aaien is verboden!

Even zo funest als zelf in de paniek schieten is het aaien en liefkozen van je hond. Dit lijkt in eerste instantie een goed idee, maar zo bevestig je alleen maar de angst van je hond. Zo krijgt hij het gevoel dat zijn angst terecht is en er echt iets opmerkelijks aan de hand is. Het is moeilijk, maar je moet zo veel mogelijk proberen de stress van je hond te negeren en zelf gewoon rust uit te stralen. Je moet natuurlijk wel iets geven om je hond, maar overmatig geruststellen gaat daarbij niet helpen. Ga gewoon gezellig met hem op de bank liggen, klets met de rest van het gezelschap, lees een boek: doe maar gewoon normaal. Met rust in zijn omgeving zal je hond er ook sneller van overtuigd zijn dat er niks aan de hand is.

Mag ik mijn hond rustgevende medicijnen geven?

Als alle bovenstaande oplossingen geen effect hebben, dan zou je wensen dat er een medicijn is om je hond te geven waar hij rustiger van wordt. Deze wens is te vervullen, maar wel alleen als allerlaatste keus. De meeste verdovende middelen maken het voor je hond namelijk moeilijker om te bewegen, zonder dat ze de kern van het stressprobleem aanpakken. Het idee dat dieren bij veel herrie niet kunnen bewegen brengt ze juist alleen maar meer angst. Als je er toch voor kiest om medicatie te gebruiken, ga dan eerst uitvoerig in gesprek met je dierenarts. Ook met betrekking tot plantaardige medicatie moet je dat eerst overleggen.

Mijn hond is bang voor vuurwerk, therapie – is dat een optie?

Angst bij honden is behandelbaar als het gaat om alleen gelaten worden, of om de angst van vreemde mensen/dieren. Honden die angstig worden door vuurwerk zullen dat waarschijnlijk ook zijn bij andere heftige geluiden, zoals onweer. Het is dan goed om je af te vragen waarom je hond dit precies doet. Een therapie onder begeleiding van experts kan helpen met het vinden van de oorzaak en zo kan deze doelgericht worden aangepakt. Verschillende oorzaken kunnen er zijn die deze angsten uitlokken.

Met een druk op de knop minder angst

Een andere vorm van therapie is door middel van geluidsfragmenten. Zo kun je bijv. vuurwerkgeluiden afspelen, zachtjes beginnen en dan het volume opbouwen. Zo kun je je hond enigszins trainen om te wennen aan het geluid. Een methode als dit heeft echter wel veel tijd nodig en dient meerdere weken beoefend te worden.

Verdere maatregelen tegen de angst

Er bestaat geen pilletje tegen vuurwerkangst

Laat ik elk baasje meteen uit de droom helpen: hét medicijn tegen vuurwerkangst bestaat niet. Er is niet één middel dat alle dieren van een angst af kan helpen. Mensen kunnen ook niet met een pilletje van hun angst voor spinnen worden afgeholpen.
Huisdieren worden namelijk helemaal slap van het kalmeringsmiddel, maar horen nog steeds alle knallen en niet kunnen reageren doordat hun spieren verslapt zijn.

Geef je hond een lekker kauwbot of nieuw speelgoed ter afleiding.

Medicatie voor de korte termijn behandeling van vuurwerkangst bij de hond, bespreek dit altijd met je dierenarts !

 

En bij de volgende jaarwisseling?

Ondanks al deze maatregelen kijken veel hondenbezitters met spanning naar de volgende jaarwisseling. Zelfs als je je hond rustig hebt kunnen maken is het nog een spannend moment. De kracht van het vuurwerk en de hectiek van alle mensen zijn allemaal dingen die honden niet vaak prettig vinden. Misschien is het een idee om nieuwjaar te vieren op een rustigere plek.