Wat zijn ze schattig, bouvier puppie’s, je bent gelijk verliefd op die kleine pluizenbolletje’s.

Maar die kleine hondjes worden groot en hebben veel aandacht en verzorging nodig.

U WILT EEN BOUVIER AANSCHAFFEN ?

WEET U HET HEEEEEL ZEKER ?

Een Bouvier in huis, heeft u dan hier wel eens bij stilgestaan?
* Uw huis zal nooit langer meer echt schoon zijn dan voor hooguit 10 minuten!
Want iedere keer dat een bouvier “uitgaat” brengt hij alle derrie en drek uit de hele omgeving mee in zijn ruwe vacht,inclusief alle takjes,blaadjes en ongedierte.
En als het regent of sneeuwt komt daar nog bagger,pekel en liters water bij.
En ze blijven nog een paar uur nat en stinken.
* U zult een Bouvier minimaal 1 keer in de week grondig moeten borstelen.
Als je dat niet ziet zitten “vervilt” de vacht zodanig dat hij/zij totaal geschoren zal moeten worden en U dus een hond overhoud die meer lijkt op een mislukte Labrador als op een Bouvier.
Na het borstelen ziet een Bouvier er voor ongeveer “een uurtje” schitterend uit,maar daarna verandert hij al gauw weer in een “vogelverschrikker”.
En ondanks dat een Bouvier niet “verhaart” zul je toch dotjes haar en stof door het hele huis heen vinden.
* Hun baarden zien er schitterend uit als ze uitgekamd zijn.
Maar als je ze vergeet geregeld uit te wassen of uit te kammen,dan blijft er rottend voer in achter wat vreselijk gaat stinken, of wat dacht je van restanten van botten wat verandert in een soort “kauwgum” en je er dus niet meer uitkrijgt zonder schaar te hand te nemen.
Maar ja de Bouvier heeft nou eenmaal niet voor niets de bijnaam ” VUILBAARD”.
* De Bouvier is een hele ” GEWILLIGE” hond.
Maar ze zullen zeker “de baas in huis” worden als ze daar de kans voor krijgen.
Ze hebben heel heel echt heel veel doordachte en vooral consequente opvoeding en socialisatie nodig als ze opgroeien.
ALS ze dit krijgen DAN worden het Fantastische honden, ( zo tegen de tijd dat ze 2 jaar oud zijn …)
Dus heb je 2 jaar over ???
* Heeft u een sterke maag?
Want het zal u gebeuren dat u denkt, dat uw “Bello” een “vies stinkend stuk vod” van de straat op pakt en u wilt het met uw blote handen uit zijn bek halen,en u komt er achter dat het geen “vod” was maar een half vergaan dood konijn!!
Of heeft u wel eens midden in de nacht met uw blote voeten in een “verse hoop poep” getrapt?
En het woord “poepzakje” krijgt toch wel een heel eigen betekenis als u 3 keer per dag zowat een “vuilniszak” nodig heeft om Bello’s behoefte op te ruimen,en dan moet je “het” nog “ergens” laten tot de vuilnisman weer komt.
* Als het heet is willen Bouviers hun kop nog wel eens uitschudden.
En dan wil het nog wel eens voorkomen dat er een grote sliert kwijl door de lucht heen vliegt en tegen de muur of aan het plafond blijft hangen…. En dat blijft zo tot je er misselijk van word en dan toch maar weer het keukentrapje gaat pakken om het schoon te maken.
*Je zal constant verwondingen oplopen.
Want een Bouvier ziet de humor er wel in van een spelletje, ze zijn zeer enthousiast, maar ook veel sterker dan u zich voor kunt stellen.
Iedere Bouvierbezitter heeft wel een persoonlijke lijst van verwondingen, die zeer “per ongeluk” zijn gebeurt tijdens een spelletje met deze “goedbedoelende” sterke Beren.
Want als een Bouvier met u speelt, dan speelt hij alsof hij met een andere Bouvier speelt, en houd hij er geen rekening mee dat wij maar zeer kleinzerige MENSEN zijn.
En wat dacht je ervan als een Bouvier “iets” ziet waar hij achteraan wil?
Nou dan houd hij er dus echt geen rekening mee dat jij nog aan de andere kant van het lijntje “hangt” en je word dus gewoon meegesleurd, dwars door het andere verkeer, lantaarnpalen tegenkomend en allerlei andere obstakels die je je maar ja bedenken.
Of wat dacht je ervan als een goeie 40 kilo pure liefde tussen je benen door raced als grapje om je te verrassen? Nou je ligt echt op je plaat!! Maar visite ligt wel dubbel van het lachen…
Zo zijn de “dijen” van de meeste Bouviers eigenaars regelmatig blauw, van de liefde volle begroetingen van hun schatjes die even “goeiemorgen” komen zeggen en tegen ze aanspringen en met hun nagels even in de dijen blijven hangen. Een andere variant hierop is een blauwe wang,want die kanjer kwam even een “kus” geven,maar ja die plekken verdwijnen vanzelf weer na een dag of 5.
*Bent u nog steeds niet ontmoedigd???
* Dan bent u waarschijnlijk de perfecte baas voor een Bouvier.
Die hem kan waarderen in al de schitterende facetten van zijn karakter.
Socialisatie

De socialisatiefase van de pup is een speciale leerfase. Hierin leert een pup om te gaan met soortgenoten, andere dieren en mensen. Ook leert hij om nieuwe prikkels en situaties te verwerken. Deze belangrijke fase loopt vanaf de derde week tot vermoedelijk na de negende week. Tijdens een goede socialisatie maakt de pup op een positieve manier kennis met de wereld. Daardoor wordt voorkomen dat het dier later gedragsproblemen gaat ontwikkelen.

Het is het beste als een nest puppy’s binnenshuis opgroeit in een gezin, omdat daar vanzelf al veel dingen gebeuren. De pup leert zo omgaan met zaken als de stofzuiger of een onbekend kind dat op bezoek komt. Als een nest in bijvoorbeeld een schuur opgegroeid is, is de kans groter dat de pups gedragsproblemen gaan ontwikkelen.

Wanneer u een pup aanschaft en deze eenmaal thuis hebt, moet u doorgaan met socialiseren. De pup zit dan in de zogenaamde tweede socialisatiefase, waarin het dier moet herhalen wat het eerder geleerd heeft. Begeleid dit goed en bedenk vooraf hoe u het gaat aanpakken zodat uw pup alleen positieve ervaringen opdoet en niet schrikt. Als u geen kinderen hebt is het belangrijk kinderen buiten op te zoeken of kinderen thuis uit te nodigen om met de pup te spelen. Neem de pup ook mee in bus, trein of auto en laat het dier spelen met andere, sociale honden. Geef tussendoor ook voldoende rust.

Het is belangrijk dat u geruime tijd doorgaat met socialiseren, zeker tot een leeftijd van een half jaar maar liefst nog langer.

Opvoeding

Met elke hond is het verstandig om op cursus te gaan. Voor pups is dat in de eerste plaats een puppycursus en daarna vervolgcursussen, zoals een cursus Elementaire Gehoorzaamheid. Voor volwassen honden zijn er beginnerscursussen en cursussen op gevorderd niveau. U leert op een cursus hoe u het beste met uw hond om kunt gaan. Elke hond is een individu: ook al heeft u eerder honden gehad, wat bij de ene hond goed werkt, is bij de andere hond geen succes. Ook leert de hond er, naast de verschillende oefeningen zelf, om op u te letten terwijl er andere mensen en honden in de buurt zijn. Bovendien zijn er steeds nieuwe ontwikkelingen op het gebied van opvoeding en training, dus op een goede cursus leert u altijd bij. Voor een pup is een cursus, behalve voor het aanleren van essentiële oefeningen, ook een plek om kennis te maken met andere honden en onder begeleiding met hen te spelen. Dat is goed voor zijn socialisatie. Wees kritisch bij het uitkiezen van een hondenschool: kijk bijvoorbeeld of de gebruikte methoden u aanstaan en of men op een positieve manier traint.

Thuis moet u ervoor zorgen dat het voor de hond duidelijk is wat de regels zijn. Dat betekent dat iedereen in het gezin moet weten wat de hond wel en niet mag, en hier consequent in is. Heeft u een pup, dan is het verstandig hem geen dingen toe te staan die u later, als hij een volwassen hond is, ook niet van hem wenst, zoals bijvoorbeeld om op stoelen en banken te klimmen of tegen u op te springen.

Om te zorgen dat uw hond naar u luistert, weet waar hij aan toe is en geen probleemgedrag ontwikkelt, is het belangrijk dat u duidelijk leiding geeft. Dat geldt zowel voor kleine als voor grote honden! Uw taak als leider is als die van een ouder. Wees rustig maar beslist, stel grenzen en zorg ervoor dat de hond niet steeds bepaalt wat er gebeurt. Voorkom dat uw hond dingen doet die u niet wilt door vooruit te denken. Bescherm uw hond bovendien tegen eventuele bedreigingen van buiten en steun hem indien nodig op een kalme manier. Leer de lichaamstaal van uw hond lezen, zodat u zijn stemming kunt zien en zijn signalen begrijpt.

Als groepsdier zal vrijwel elke hond graag samen met u activiteiten ondernemen. Toch moet u uw hond ook als pup al leren dat u regelmatig even weg bent. Honden die als pup stapsgewijs geleerd hebben alleen te zijn, hebben hier op latere leeftijd minder problemen mee.

De aanschaf van een pup
De beslissing is genomen, er komt een bouvierpupje in huis! Dan rijst de vraag waar u de hond gaat aanschaffen en de zoektocht naar een geschikte fokker begint.

Alleen afgaan op het feit dat de ouderdieren een stamboom hebben zegt niets. Een stamboom is niet meer of minder dan is dan een bewijs van afstamming. De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied verstrekt ook stambomen aan nakomelingen van ouderdieren met erfelijke aandoeningen of daar nog nooit op zijn gecontroleerd. Een stamboom zegt dus niets over de gezondheid van de gebruikte fokdieren. Wij adviseren om een pup aan te schaffen die voldoet aan de eisen van het VFR (Verenigingsfokbeleid) van de Nederlandse Bouvier Club.

Waarop letten?

 • koop nooit impulsief een pup, ook al zijn ze nog zo aandoenlijk en is het liefde op het eerste gezicht. Een bouvier is een levend wezen dat gedurende lange tijd uw zorg en aandacht nodig heeft, 365 dagen per jaar.
 • Bezoek de fokker en bekijk de moederhond goed, hoe is haar gedrag? Is ze rustig, nerveus, agressief, goed verzorgd, stabiel. Gedrag en conditie van de moederhond zeggen veel over de fokker en de kwaliteit van de pups.
 • Vraag naar de papieren van de ouderdieren, deze zijn ook te vinden op de site van de Raad van Beheer
 • Kies geen pup van een moederhond die uitsluitend in een kennel wordt gehouden en waar de pups hun eerste maanden ook alleen in de kennel doorbrengen. Deze jonge honden missen allerlei ervaringen met andere gezinsleden en huisdieren waardoor ze veel minder gesocialiseerd zijn.
 • Schaf geen pup aan die jonger is dan 8 weken, dat is in strijd met het VFR
  -Het verenigingsfokreglement (VFR)-
 • Vraag de fokker naar de verkoopovereenkomst van de Nederlandse Bouvier Club en leg afspraken schriftelijk vast.

Bij de keuze van de pup is het belangrijk dat de pup past in uw leefomstandigheden. Is er al een andere hond in huis, zijn er andere huisdieren? Zijn er kinderen in huis of worden er binnenkort kinderen verwacht? Een pupje is heel aantrekkelijk maar kleine pupjes worden groot. Neem de onderstaande punten goed in overweging:

 • is er wel voldoende tijd en ruimte voor een pup (uitlaten, verzorgen, opvoeden)
 • kunnen wij het financieel volbrengen (aanschaf, dierenarts, voeding)
 • hebben wij zin om een (aantal) training(en) te gaan volgen (gehoorzaamheidstraining)
 • vinden wij het erg als het huis nooit meer zo schoon zal zijn als voorheen (bouviers kunnen zijn heerlijke modderaars zijn)
 • mag de hond altijd bij ons in huis of moet hij apart (bijv. garage)?
 • gaan we op vakantie en kan de pup dan mee?

Tijd en ruimte
Als u nog veel bezigheden buitenshuis heeft en dus niet vaak thuis bent, of u bent van plan uw pup in de schuur of garage te houden, dan is het af te raden een bouvier aan te schaffen. Als u halve dagen werkt een zal dat bij een oudere hond geen problemen geven, maar bij een pup zult u hem het alleen zijn toch moeten leren. En zeker in de beginfase, als u de pup net bij u thuis hebt, zal dat een hoop geregel geven. Een bouvier is een sociale hond die er erg op gesteld is om de mensen die zijn “roedel” vormen om zich heen te hebben. U maakt hem ongelukkig door hem daarbij weg te houden. Een kort verblijf in een buitenkennel kan geen kwaad bij niet te koude temperaturen, maar een buitenkennel is geen geschikte permanente plaats.
Realiseert u zich goed dat er aardig wat tijd en energie in gaat zitten om een pupje zindelijk te krijgen. Hij zal zijn behoefte dag en nacht moeten kunnen doen, ook als het regent. Dat betekent dus in het begin zeer regelmatig naar buiten met hem, wat slapeloze of gebroken nachten en misschien een paar keer per dag dweilen na een ongelukje in huis.
Het financiële plaatje
Aanschafkosten: deze kunnen per fokker verschillen.
Benodigdheden: Bench (voor de nacht en in de auto), mand, kleedje, voer- drinkbakken, riem, borstel, kam, speeltjes
Dierenartskosten: de eerste kosten dienen zich al meteen aan als de pup 9 weken oud is, dan moet hij zijn eerste inenting halen, en daarna met 12 weken nog een keer. Evenals regelmatige ontwormingskuren.
Voeding: Heeft u bedacht wat het per maand kost om een hond goede voeding te geven? Het eerste jaar is meestal het duurste jaar: puppyvoeding is iets duurder dan voer voor volwassen honden maar een volwassen bouvier eet natuurlijk meer.
Dierenverzekering: om niet voor financiele verrassingen te komen staan kunt u overwegen om een dierenkostenverzekering af te sluiten. Dit wordt ook geadviseerd door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.

Gehoorzaamheidstraining
Zeker als het uw eerste pup is, is het sterk aan te bevelen om een puppytraining te volgen en daarna een gehoorzaamheidstraining. Een bouvier die niet luistert is vervelend voor uzelf, voor de omgeving maar ook voor de bouvier zelf. Een puppycursus kan u op weg helpen om de pup spelenderwijs te leren wat wel en wat niet mag. Ga het liefst naar een cursus die gegeven wordt door een ervaren trainer en waar de gehanteerde techniek gebaseerd is op belonen en consequent zijn. Alleen op die manier krijg je de goed opgevoede hond uit het boekje en het is ook heel motiverend om zo samen bezig te zijn. Vaak worden deze trainingen buiten gegeven. Je moet dan wel tegen een beetje kou en nattigheid kunnen. Voor de bouvier is dat geen enkel probleem. De meeste bouviers volgen trainingen bij Kynologenclubs of hondenscholen in hun eigen regio. Bij de bouvierdressuurgroepen van de Nederlandse Bouvier Club trainen bouviers die uit een werklijn komen en gefokt zijn met wat andere karaktereigenschappen en een hogere drift om africhtingstrainingen te kunnen volgen.
Schoon!
Het woordje “schoon” hoort niet in de vocabulaire van een bouvier thuis. Een bouvier is in zijn element als hij lekker kan rennen en ravotten. Hoe meer modder en plassen, hoe gelukkiger ze zich voelen. Je kunt een bouvier niet altijd aangelijnd houden, hij moet kunnen dollen en rennen. Verharen doet een bouvier niet echt maar de vacht houdt wel veel zand vast. In huis zul je dus wel eens vieze poten aantreffen, pluizen onderwol van zijn vacht en zand uit de vacht. Het regelmatig borstelen en kammen van de vacht helpt natuurlijk een heel eind om dit te voorkomen.

De tuin
Het is een bouvier heel goed aan te leren dat hij niet in de tuin mag graven en u niet hoeft te helpen om de plantjes te verplanten. Zeker in het begin is het nodig om hem als pup ook hier bij te brengen wat wel en niet mag. Het vraagt wat organisatievermogen om de pup op te voeden en de mooie tuin in stand te houden. Wellicht is het handig om een stukje van de tuin af te zetten waar het geen kwaad kan.

Op vakantie
Vraag jezelf af wat te doen met de vakanties: gaat de bouvier mee, naar een dierenpension, of regelen we oppas bij familie of vrienden? Een bouvier houdt van nature niet zo van enorme warmte, hij voelt er meer voor om lange wandelingen en trektochten te maken in een koelere omgeving. Er zijn natuurlijk campings en vakantiehuisjes waar het geen bezwaar is om een hond mee te nemen en dan is het natuurlijk gezellig als hij mee kan. Als de hond niet meekan, ga dan op zoek naar een goed dierenpension waar hij in goede handen is. Hou er wel rekening mee dat een goede kennel eisen stelt aan speciale inentingen tegen rabiës en kennelhoest en gezondheidsverklaringen, hondenpaspoort etc. Naast deze kosten komen de verblijfskosten er ook nog bij.

Uitlaten
In veel steden en dorpen bent u verplicht de ontlasting van uw hond op te ruimen, dat betekent altijd een hondenpoepzakje meenemen om de ontlasting op te ruimen. Ook geldt er in veel dorpen en steden een loslaatverbod: dit betekent dat u de hond alleen op uitlaatplaatsen en in losloopgebieden vrij kan laten lopen. Veel van die losloopgebieden zijn niet vlak naast de deur, dus dat betekent met de auto ernaar toe. In het begin vinden de kinderen het wel leuk om de pup uit te laten maar de ervaring leert dat de lol er gauw vanaf gaat en ze andere interesse krijgen. Wees u bewust van het feit dat een bouvier beweging nodig heeft en u blijft daarvoor verantwoordelijk.

Ja, Wij Krijgen Een Pup !
Heeft U Bovenstaande Punten Goed Overwogen  Dan Kan De Oriëntatie Naar Een Leuke Bouvierpup Beginnen.
Ga Niet Over Één Nacht Ijs, Een Bouvier Zal Jarenlang U Trouwe Huisgenoot Zijn, Dus Denk Er Over Na En Ga Niet Overhaast Beslissen.