Showen met je bouvier


De Bouvier des Flandres
is goed vertegenwoordigd op de hondententoonstellingen.

Introductie:

Het is altijd leuk om met je bouvier een hondenshow te lopen, op een tentoonstelling of een clubmatch.

Bij de keuring op een exterieurshow gaat het erom dat je bouvier zich zo voordelig mogelijk toont. De keurmeester beoordeelt de bouvier in stand èn in beweging.
Om een goed totaalbeeld te krijgen, betast de keurmeester de hond.

Je hond moet op een show rustig kunnen staan, soepel kunnen meelopen en zich zonder problemen laten betasten. De ene hond gaat dat makkelijker af dan de andere. Door oefening valt veel te leren en ook te perfectioneren.
De cursus waar je kunt leren je hond zo goed mogelijk voor te brengen, heet ringtraining.
Veel kynologenclubs bieden deze cursus aan.

Tijdens de ringtraining boots je de situatie in de ring na. Je oefent dan de elementen van de individuele keuring: in stand zetten en blijven staan, gebit tonen, betasten, gangwerk tonen in een driehoek en op en neer. De instructeur bekijkt je hond met een keurmeestersblik en geeft je tips hoe je je hond beter kunt presenteren.

Vaak is als hulpmiddel een grote spiegel aanwezig, waarin je je hond kunt zien vanuit het gezichtspunt van de keurmeester. 

Eisen om deel te mogen nemen
Om deel te mogen nemen aan een hondenshow moet je hond een rashond met stamboom zijn. Als de eigenaar in Nederland woont, moet de hond in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) van de Raad van Beheer staan.

De naam en het adres op het eigendomsbewijs moeten overeenstemmen met de werkelijkheid.

De bouvier mag niet blond van kleur zijn, want blond staat als Fout in de rasstandaard.

De bouvier die geboren is na 1 september 2001 mogen NIET meer gecoupeerd zijn aan de staart en of de oren.

In welke klas kan je de bouvier inschrijven:

·  puppyklas 6-8 maanden
·  jeugdklas 9-17 maanden
·  tussenklas 18-23 maanden
·  openklas honden boven de 18 of 24 maanden
·  de kampioensklas alleen voor kampioenen
·  de gebruikshondenklas voor honden boven de 15 maanden die een IPO diploma hebben behaald
·  de fokkersklas daar moet de hond in het bezit van de fokker zijn
·  de veteranen klas voor honden boven de 8 jaar

Inschrijven

Bij vrijwel alle shows kun je je online inschrijven. Houd er rekening mee dat de inschrijving enkele weken voor de show sluit.

Het kiezen van de winnaar
De keurmeester bekijkt alle honden van een ras. Per ras wijst hij één reu en één teef aan als ‘beste’. Daaruit kiest hij vervolgens de beste van het ras (best of breed, BOB). Op een show doen vaak meerdere rassen mee. Er zijn dan meerdere ringen, waarin de keurmeesters bij ieder ras de beste van het ras kiezen. Alle rassen maken deel uit van een rasgroep. Er zijn tien rasgroepen. Uit de ‘beste van het ras’ van de rassen die tot eenzelfde rasgroep horen, kiest een keurmeester de ‘beste van de groep’ (best in group, BIG). De tien ‘beste van de groep’-honden nemen het vervolgens tegen elkaar op om de beste van de show te worden (best in show, BIS).

Kampioenschappen , titels en prijzen

In de kynologie zijn er verschillende kampioenschappen, titels en prijzen die je kunt halen. Vaak korten we prijzen af tot CAC, CACIB. Daarnaast zijn er titels zoals Nederlands Kampioen, Internationaal Kampioen en Werkkampioen. Vaak is het zo dat je meerdere prijzen moet halen om een titel te mogen voeren.

Wat betekenen de afkortingen:

Voor een overzicht alle termen op kynologisch gebied, kan je hier op klikken voor een overzicht,

BOB
BOB staat voor Best of Breed, oftwel de beste (winnaar van het ras).
In de keuringen van de bouviers word de BOB ook wel de Best Of Bouviers genoemd.

CAC
CAC staat voor Certificat d’Aptitude au Championnat. Het is – letterlijk vertaald – een certificaat van geschiktheid tot kampioen. Eigenlijk betekent dit dat als je hond op een expositie een CAC ontvangt de keurmeester je hond geschikt vindt om kampioen te zijn. CAC is een nationale prijs en geldt dus voor nationale titels. Je kunt een CAC verdienen op kampioenschapstentoonstellingen en kampioenschapsclubmatches. Je hond moet dan beste reu of beste teef van het ras worden en de kwalificatie ‘uitmuntend’ krijgen.

CACIB
CACIB is de afkorting van Certificat d’Aptitude au Championnat International de Beauté. Volgens de keurmeester is je hond dan geschikt om internationaal schoonheidskampioen te zijn. Het is dus een internationale kampioensprijs. Je hond kan een CACIB verdienen op een internationale kampioenschapstentoonstelling door beste reu of beste teef te worden, een ‘uitmuntend’ te krijgen én hij moet ingeschreven zijn in de open klas, gebruikshondenklas, kampioensklas of in de klas van vijftien tot vierentwintig maanden. De hond moet in een erkend stamboek ingeschreven staan.

Rassen en rasgroepen

Er bestaan meer dan 350 rassen die door de Fédération Cynologique Internationale, of FCI, erkend zijn. De FCI is een wereldwijde organisatie die de registratie van hondenrassen en stambomen bijhoudt. Al deze rassen zijn onderverdeeld in tien rasgroepen. Deze onderverdeling is gedaan op afkomst, uiterlijke kenmerken en gebruik.

fCI groep 1 – bestaat uit herdershonden en veedrijvers (Dus ook de Bouvier des Flandres)

Nederlands jeugdkampioen
Je hond kan Nederlands Jeugdkampioen worden als hij in de jeugdklasse op een Nederlandse CAC- en/of CACIB-tentoonstelling of kampioenschapclubmatch drie maal een eerste plaats met de kwalificatie ‘uitmuntend’ behaalt onder minimaal twee verschillende keurmeesters. Er bestaan geen zogenaamde ‘Jeugd CACs’.

Bij het behalen en registreren van de titel ‘Nederlands Jeugdkampioen’ ontvangt je hond automatisch één CAC.
Behaalt je hond deze titel, dan stelt de Raad van Beheer diploma beschikbaar.
Ook kan het vermeldt worden op de stamboom van eventuele nakomelingen.

Nederlands kampioen
Je hond kan Nederlands Kampioen worden als hij vier kampioenschapspunten (CACs) heeft gewonnen. Sommige punten tellen dubbel.

Je krijgt één punt als je hond:

  • Een CAC haalt tijdens een nationale of internationale tentoonstelling.
  • Een reserve-CAC haalt tijdens de kampioenschapsclubmatch van de rasvereniging. Er moeten dan wel voldoende inschrijvingen zijn.
  • Vier reserve-CACs behaalt tijdens nationale of internationale tentoonstelling (slechts één punt mag worden opgebouwd uit kwart-punten).

Je krijgt dubbele punten als je hond:

  • Het CAC behaalt tijdens de Winner in Amsterdam.
  • Het CAC behaalt tijdens de kampioenschapsclubmatch van de rasvereniging. Er moeten minimaal 20 honden zijn ingeschreven, waarvan er 16 aanwezig moeten zijn.

Als je hond een reserve-CAC behaalt tijdens een nationale of internationale tentoonstelling waarderen we deze op naar het CAC als de hond die het CAC eigenlijk behaalde al Nederlands Kampioen is. Deze opwaardering gebeurt bij de verwerking van de showuitslagen door ons en niet op de show.

Als je hond in het bezit is van twee dubbele CACs, dan komt één van deze twee in aanmerking voor de dubbeltelling.

De CACs moeten zijn toegekend door twee verschillende keurmeesters. Op de dag van het behalen van het laatste punt moet je hond tenminste 27 maanden oud zijn. Heeft je hond voor het bereiken van deze leeftijd al het benodigde aantal punten behaald, dan is het behalen van een reserve-CAC na deze leeftijd voldoende om de titel “Nederlands Kampioen” te krijgen.
Zodra je het Nederlands Kampioenschapsdiploma hebt ontvangen kun je het kampioenskruis bestellen. Op de achterzijde van het kampioenskruis staat als inscriptie de naam van de hond en het jaartal van toekenning.

Kampioenskruis

Nederlands veteranenkampioen

Je hond krijgt de titel Nederlands Veteranenkampioen als hij in de veteranenklasse op een Nederlandse CAC- en/of CACIB-tentoonstelling of op een kampioenschapclubmatch drie maal een eerste plaats met een uitmuntend behaald heeft onder minimaal 2 verschillende keurmeesters. Er bestaan geen ‘Veteranen CACs’.

Als je hond de titel behaalt en je laat hem registreren, dan krijgt je hond automatisch één CAC. Als je hond door het behalen van de titel Nederlands Veteranenkampioen en het verkrijgen van het CAC Nederlands Kampioen wordt, ontvang je daarna automatisch de titel Nederlands Kampioen.

Club winner

Alle honden die beste van het ras zijn geworden op een kampioenschapsclubmatch krijgen de titel Clubwinner + jaartal.

Internationaal (schoonheids)kampioen (CIB)

Je hond krijgt deze titel (CIB zonder werkproef) als hij in ten minste drie verschillende landen, waaronder het land waar hij staat ingeschreven, onder ten minste drie verschillende keurmeesters vier CACIB-certificaten heeft gehaald.

Internationaal show kampioen (CIE)
Heeft je hond in drie landen onder drie verschillende keurmeesters vier keer een CACIB-certificaat gewonnen, dan kan hij Internationaal Show Kampioen worden. Tussen het eerste en het laatste CACIB moeten minstens twaalf maanden zitten.

Internationaal jeugdkampioen (CIBJ)
Per 1 augustus 2022 is het mogelijk de titel Internationaal Jeugd Kampioen aan te vragen. Wanneer je hond op internationale shows 3x een 1U in de Jeugdklasse in drie verschillende landen, onder 3 verschillende keurmeesters heeft behaald kan de titel worden aangevraagd.

Internationaal veteranenkampioen (CIBV)
Per 1 augustus 2022 is het mogelijk de titel Internationaal Veteranen Kampioen aan te vragen. Wanneer je hond op internationale shows 3x een 1U in de Veteranenklasse in drie verschillende landen, onder 3 verschillende keurmeesters heeft behaald kan de titel worden aangevraagd.

Ingedeelde Rasgroepen: 

1) Herdershonden en veedrijvers

2) Pinchers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

3) Terriërs

4) Dashonden (Teckels)

5) Spitsen en oertypen

6) Lopende honden en zweethonden

7) Voorstaande honden

8) Retrievers, Spaniëls en Waterhonden

9) Gezelschapshonden

10) Windhonden