Wat is een broodfokker en hoe herken je ze

Als je nog niet thuis bent in het wereldje van fokkers en je bent op zoek naar een pup, dan hoor je wellicht wel eens het woord broodfok of broodfokker vallen.

Het belangrijkste verschil tussen de twee soorten hondenfokkers is dat een “gewone” fokker honden fokt om bijvoorbeeld het ras te reproduceren en in stand te houden en een “broodfokker” honden fokt om daar geld (zijn “brood”) mee te verdienen. 

Met dat laatste hoeft niets mis te zijn, alleen leert de praktijk dat bij broodfokkers vaak minder goed gesocialiseerde en gezonde puppy’s vandaan komen.

Broodfokker:

Een broodfokker is een fokker die maar één doel heeft en dat is veel geld verdienen aan de puppies zonder daarbij stil te staan bij het welzijn van de dieren. Door een pup te kopen bij een broodfokker, haal je een pup in huis met een grote kans op ziektes, afwijkingen en gedragsproblemen. Dat kan achteraf niet alleen flinke dierenartskosten met zich meebrengen maar ook veel verdriet omdat sommige pups ingeslapen moeten worden of altijd problemen zullen houden.

Koop ook geen pup om hem te redden uit de handen van de broodfokker.

Door zaken te doen met een broodfokker steun je hun malafide handel en de verkochte pup zal vervangen worden door een nieuwe.

De enige methode om broodfokkers te stoppen is om er niet te kopen.

Slechte en matige fokkers
Naast broodfokkers zijn er ook fokkers die niet per se op financieel gewin uit zijn, maar het bijvoorbeeld leuk vinden om een keer een nestje te hebben. Ondanks alle goede bedoelingen is het zeer raadzaam om hier niet je pup te halen. Een goede fokker steekt veel tijd en geld in het uitzoeken van de ouders, gezondheidstesten, socialisatie en heeft veel ervaring om er voor te zorgen dat de eerste fase van de pup zo goed mogelijk verloopt
.

Hoe vind je een goede fokker
Het beste voor het dierenwelzijn is om een pup te kopen bij een gewone fokker. Omdat je dan een pup in huis krijgt die in zijn eerste weken goed is verzorgd, gesocialiseerd, aan de wereld heeft kunnen wennen met de moeder en andere pups erbij. Ook is de pup gechipt, geregistreerd en door een dierenarts gecontroleerd op eventuele afwijkingen en/of andere gezondheidsproblemen. Een goede fokker zorgt er bovendien voor dat de hond al een paar keer is ontwormd en zijn eerste inentingen heeft gekregen

  • Een goede fokker heeft geen puppy’s op voorraad, en heeft maar 1 nest in huis.
  • Een goede fokker kunt u alle gezondheidsinformatie overhandigen van zowel de pups, als de (voor)ouders van de honden.
  • Een goede fokker zorgt dat de pups worden gechipt en geregistreerd. Als nieuwe eigenaar krijg jij een paspoort mee.
  • De pups bij de goede fokker hebben schone oogjes, oren en billen.
  • Een goede fokker geeft pups op zijn vroegst pas 7 weken na de geboorte mee (en bezorgt niet aan huis).
  • De pups bij een goede fokker groeien op in huis, in het bijzijn van de moederhond.
  • De moederhond en puppy’s zijn blij met jouw bezoek.
  • Een goede fokker wil graag informatie over jou: over jouw woon- leef en thuissituatie.
  • Ook werkt een goede fokker vaak met een contract

Lucratiever dan drugshandel
De handel in pups is lucratiever dan handel in drugs. Daarom is het voor sommigen zo interessant om hier hun geld mee te verdienen. Bij een broodfokker denk je misschien aan een grote loods vol met kooien met zieke pups, maar niet elke broodfokker pakt het zo groots aan. Bovendien wordt al dat hondenleed zoveel mogelijk weggestopt zodat je alleen de leuke kanten ziet: een schattig pupje in je handen. Die zou je toch zo mee naar huis willen nemen?

Een broodfokker zal er alles aan doen om niet als broodfokker gezien te worden. Daarom wordt er veel gelogen en verzwegen.

Zoek een fokker via de rasvereniging
Koop geen pup via Marktplaats. Zoek de fokker eerst eens op via internet en kijk wat er naar boven komt. Bij een goede fokker mag je meerdere keren langskomen. Ga bijvoorbeeld bij meerdere fokkers langs nog voordat er een nestje is om informatie te krijgen over het ras en om de moederhond te zien.

Koop niet vanuit emotie, maar met je verstand.
Neem de tijd om een beslissing te maken en laat je niet onder druk zetten door de fokker.

 

Meld als je het verdacht vindt

Bent u bang dat u te maken heeft met een illegale of malafide hondenhandelaar, meldt dat dan direct bij de NVWA via dit formulier. De NVWA spant zich samen met deLandelijke inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de (dieren)politie in om illegale hondenhandel aan te pakken.