Castratie van de reu

Redenen en voordelen van castreren

  • Medische reden voor castratie
    Sommige reuen hebben bijvoorbeeld vaak last van een steeds terugkerende voorhuidontsteking. Dit probleem verdwijnt na een castratie.
  • Ongewenst gedrag van de hond
    Om sperma te kunnen produceren is testosteron nodig. Maar testosteron is óók van invloed op gedrag. En dat kan ongewenste vormen aannemen.

    Zo kan de hond dominanter of agressief zijn, overmatig ‘rij’ gedrag vertonen, verminderde eetlust hebben of weglopen waarbij hij opzoek gaat naar een loopse teef.

.

Hoe gaat de ingreep van de castratie

Bij de castratie verwijdert de dierenarts beide zaadballen (testikels) van uw hond. Het verwijderen van beide zaadballen gebeurt onder narcose. Uw hond krijgt hiervoor een combinatie van injectie- en gasnarcose toegediend.

Doordat uw hond een buisje in de keel heeft gekregen, kan hij na het ontwaken gaan hoesten.
Geef uw hond 12 uur voor de operatie geen eten meer.

Dat verkleint het risico op complicaties.

.

Nadelen van castreren

  • Een castratie lost niet per definitie alle gedragsproblemen op. Vooral bij castratie op latere leeftijd is er kans dat het dominante gedrag blijft. Dit gedrag wordt namelijk niet alleen door hormonen bepaald, maar ook door de ‘sociale verhoudingen’ die dan al zijn vastgelegd.
  • Vaak wordt gedacht dat een castratie de kans op prostaatproblemen bij een hond verminderd. Dit is niet helemaal waar. De kans op goedaardige vergroting van de prostaat neemt wel af, maar de kans op prostaattumoren neemt juist toe.
  • Ook andere tumoren komen juist weer meer voor na castratie. Onder andere: bottumoren, bloedvattumoren, harttumoren, blaaswandtumoren en anaalkliertumoren. De kans op het voorkomen van deze tumoren is weliswaar niet zo groot maar de meeste zijn wel zeer ernstig tot fataal.
  • Wanneer het gedrag van uw hond verkeerd geïnterpreteerd wordt, kan een castratie een negatief effect hebben. Dit is vooral het geval als uw hond angstagressie heeft.
  • De spiermassa neemt daardoor af en uw hond krijgt meer aanleg om dik te worden. Dat heeft weer bijkomende gevolgen, zoals ouderdomsarthrose.
  • Ook suikerziekte en bepaalde huidplooiproblemen kunnen hierdoor meer voorkomen. De voeding zal hier dus op aangepast moeten worden.
  • De vacht kan wat doffer worden en meer gaan krullen.

Vanaf welke leeftijd

Over het algemeen geldt dat reuen vanaf zes maanden veilig gecastreerd kunnen worden.
Na de castratie is de hond nog enkele weken vruchtbaar, dus het is verstandig om de hond nog 6 weken niet in contact te laten komen met teefjes.

Alternatief voor castratie hond
Een tijdelijk en pijnloos alternatief is de chemische castratie.

Chemische castratie heeft alle voordelen van een castratie maar is niet defintief én uw hond hoeft niet geopereerd te worden.
Dit gebeurd door middel van het inbrengen van een Suprelorin® implantaat. Dit kleine implantaatje, ter grootte van een chip of rijstkorrel kan zonder verdoving worden aangebracht onder de huid. Het geeft traag een middel af waardoor de hond geen testosteron meer gaat produceren. De chemische castratie werkt 6 maanden of 1 jaar afhankelijk van de keuze van het preparaat en ook afhankelijk van de grootte van de hond

Dus geen narcose, geen risico op complicaties en geen herstelperiode. Door de chemische castratie ziet u ook direct of castreren het gedragsprobleem oplost, of dat er een andere oorzaak is.