De Bouvier des Ardennes

De bouvier des Ardennes of Ardense koehond is een hondenras dat afkomstig is uit België. Het ras wordt gebruikt als veehoeder en als waakhond.

Raszuiver is deze hond zo goed als verdwenen. In 1994 doken weer enkele exemplaren op een show op.

De georganiseerde fok staat nog in haar kinderschoenen. Men moet weten dat dit soort veedrijver sterk verschilt van onze Bouvier des Flandres.

Hij heeft eerder het uitzicht en de lichaamsbouw van een herdershond, is minder geblokt, heeft een langere rug en natuurlijk rechtopstaande oren.

De Bouvier des Ardennes is een hond van middelmatige gestalte; 60 cm schofthoogte voor de reuen, met stroef haar van ongeveer 4 cm lengte. De schedel is tamelijk breed en van boven eerder plat met hoog aangezette maar iets van elkaar gedragen oren. Het is een rustieke sterke, flink geknookte hond die vaak staartloos wordt geboren. Op het eerste zicht heeft de Bouvier des Ardennes wel enige gelijkenis met de Lakense herder, maar bij nader toezien merkt men dat zijn snoet korter is en verder bemerkt men andere verschillen.

De vacht kan praktisch alle kleuren hebben, behalve volledig wit; de kop is kortbehaard, uitgezonderd de stugge, stekelige snor en baardje die de hond een stuurs uitzicht geven.

Het ras was na de Eerste Wereldoorlog bijna volledig uitgestorven ten gevolge van de bloedige gevechten die hadden plaatsgevonden. Enkele andere typen van bouvier hadden niet zoveel geluk en hebben de oorlog niet overleefd.
Enkele van deze typen waren onder andere: de bouvier de Roulers, bouvier de Moerman en de bouvier de Paret. De overgebleven typen zijn de bouvier des Ardennes en de bouvier des Flandres.

Wantrouwig van aard zoekt hij geen contact met vreemden. Goede waker en moedig zal hij iedere indringer van zijn territorium wegjagen, zijn meester verdedigen en zijn bezittingen beschermen. De Bouvier de Ardennes is een robuuste hond die gewend is in de openlucht te leven. Het is een goede waakhond en een uitblinker in het hoeden van vee. Hij is standvastig, toegewijd, waakzaam en wantrouwig tegenover vreemden. Hij is erg aanhankelijk en gehoorzaam aan zijn baas.


De Bouvier des ardennes vereist veel lichaamsbeweging om in conditie te blijven.

Omdat Bouviers goed te trainen zijn, moet zeker aandacht worden besteed aan de “mentale” training.

De Ardense Sennenhond is altijd gehouden als werkhond en niet als gezinshond. Hij heeft zijn baan nodig, maar is geen makkelijk hanteerbare hond, aangezien hij grotendeels zelfstandig werkt.

Uiterlijk werd nooit gewaardeerd, maar bruikbaarheid met een weerbestendige, robuuste, onderhoudsarme vacht en de gewenste karaktereigenschappen stonden altijd voorop. De vaak aangeboren bobtail is typerend voor het ras.

Voor dit ras is er geen door de Raad van Beheer erkende rasverening in Nederland.