Oververhitte hond in de auto

LAAT NOOIT JE HOND ACHTER IN DE AUTO BIJ WARM WEER !

Een stilstaande auto wordt in de zon zeer snel heet, vaak tot wel 50 graden, ook al staan de ramen een stukje open. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het meestal niet het zuurstofgebrek waar de hond aan bezwijkt, maar oververhitting, met name van de hersenen. Je kunt dit effect vergelijken met het effect van zeer hoge koorts. Als het echt niet anders kan: zet de auto in de schaduw, onder bomen of in een carport. Zet de ramen tegen elkaar open en blijf vooral niet te lang weg.

Tref je een oververhitte hond aan in een auto? Haal dan de hond eruit, overgiet het dier voorzichtig met water (niet te koud!) en overdek hem eventueel met een natte doek (ook niet te koud in verband met onderkoelingsgevaar).

Hete auto is hel
Een auto verandert al snel in een oven, zowel in de zon als in de schaduw. Ook het raampje op een kier helpt niet. De temperatuur kan in een auto snel oplopen tot boven de 40 graden! Deze hitte is levensgevaarlijk voor honden, want zij kunnen hun warmte moeilijk kwijt. Honden zweten namelijk niet zoals mensen, zij kunnen warmte alleen kwijt via hun voetzolen en via hun tong door te hijgen.

Waarschuw de politie
Twijfel niet als je bij warm weer een hond in een auto treft. Kijk altijd of de eigenaar in de buurt is. Waarschuw zo snel mogelijk de politie via het meldnummer 144 als je de eigenaar niet kunt vinden. Sla niet zomaar zelf een autoruit in om een hond te bevrijden. De eigenaar van de auto kan jou dan namelijk aansprakelijk stellen voor de schade aan het voertuig.

Strafbaar
Het achterlaten van een hond in een auto kan strafbaar zijn, met een boete vanaf 360 euro. Maar is er letsel dan kan iemand, afhankelijk van de specifieke omstandigheden, gedagvaard worden. Als dat gebeurt kan zelfs een gevangenisstraf worden geëist. Het Openbaar Ministerie legt dat uit in onderstaande video.

Wat te doen bij een oververhitte hond
Zo snel mogelijk naar de dierenarts
Een oververhitte hond moet zo snel mogelijk naar de dierenarts. In de tussentijd kun je proberen om de hond zo veel mogelijk af te laten koelen. Leg de hond in de schaduw en koel hem af met lauw (niet ijskoud) water. Laat de hond wennen aan het water en begin met afkoelen van de voetzolen en buik. Gooi niet zomaar een emmer met water over de hond, want dit kan leiden tot een hartstilstand.

Waar moet je nog meer op letten !
Honden hebben snel last van de warmte. Ze kunnen niet zoveel zweten als wij. Ze raken hun overtollige warmte kwijt door snel te ademen of hijgen, waardoor water via de tong verdampt met de uitademingslucht. Honden zweten ook via hun voetzolen. Het is dus belangrijk om extra rekening te houden met je hond tijdens hitte. Teveel zon en warmte kan bij een hond een coma en zelfs de dood veroorzaken.

Rennen naast de fiets of spelen met stokken moet bij hoge temperaturen vermeden worden. Dit kan bij grote hitte leiden tot ernstige blaarvorming aan de poten.

Houd je hond koel !
Wat kun je doen en wat moet je vooral niet doen om je huisdier koel te houden op warme dagen? Om je te helpen met deze vraag hebben we een aantal feiten en fabels voor je op een rijtje gezet.
1. Een natte handdoek op de rug van een hond leggen is levensgevaarlijk
Dit is een fabel. Het is niet gevaarlijk, maar ook niet erg zinvol om te doen. De natte handdoek warmt namelijk al snel op tot de temperatuur van de hond en daardoor verlies je het verkoelende effect.
Je kunt de hond beter in de oksels, liezen en op de buik koelen met (stromend) water. De hond laten zwemmen in koel, stromend water is ook aan te raden. Zorg er sowieso voor dat er voldoende (koel) drinkwater ter beschikking is.
2. Een hond moet je nooit achterlaten in de auto, ook niet als de ramen open blijven
Feit! Een auto wordt met zomerse temperaturen, ook met de ramen open, binnen enkele minuten veel te warm om je hond in achter te laten. In korte tijd raakt een hond oververhit en dit kan de dood tot gevolg hebben. Zie je dat er een hond is achtergelaten in de auto, bel dan gelijk de politie! Sla niet zomaar zelf een autoruit in om een hond te bevrijden. De eigenaar van de auto kan jou dan namelijk aansprakelijk stellen voor opzettelijke vernieling, wat strikt genomen een strafbaar feit is.
3. Honden kunnen brandblaren krijgen van lopen op warm asfalt
Ook dit is een feit. Kun je zelf niet met blote voeten over het asfalt lopen omdat dit te warm is? Dan is het ook te warm voor je hond! Bovendien zijn het juist de poten (naast de buik en de tong), waarmee honden hun lichaamstemperatuur regelen.