Anaalkliertjes

De anaal klieren hebben een dubbele functie, ten eerste het aanmaken van slijm zodat de ontlasting makkelijker naar buiten kan en ten tweede produceren de kliertjes een dunne vloeibare geurstof, die in de anaal zakjes wordt opgeslagen. Dit diende vroeger als “reukvlag” om vijanden weg te jagen. Deze functie is bij onze huishond voor een groot deel verloren gegaan. Normaal gesproken ledigen de anaal klieren zich als een hond zijn behoefte doet, kleine hoeveelheden anaal vocht komen op de ontlasting (reukvlag). Soms zijn de anaal klieren overvol. Je ziet dan vaak dat de hond veel onder zijn staart likt, of met zijn anus over de grond gaat schuren (sleetje rijden). De behandeling van overvolle anaal klieren is simpel en meestal doeltreffend en kan door velen zelf worden uitgevoerd. Vraag uw fokker of dierenarts bij een eerstvolgende gelegenheid om een demonstratie hiervan.

Als het vocht zich echter in de zakjes ophoopt, kan er een ontsteking ontstaan.
Het anaal vocht kan dan bloederig of geel zijn, er kan koorts en een algeheel ziektebeeld ontstaan.

Regelmatig de klieren uitknijpen is de beste remedie. Als de hond heel erg vaak verstopte anaal klieren heeft, kan als laatste middel de verwijdering van de kliertjes worden overwogen.

De anaal klieren voelen aan als twee knikkertjes aan beide zijden van de anus, als ze niet vuil zijn zullen ze niet te voelen zijn.
Aan weerszijden op het randje van de anus liggen (‘op 4 en 8 uur’) de afvoergangen van de klieren en terzijde daarvan iets naar beneden gericht zijn de volle klieren als bolletjes te voelen. Als links en rechts van die bolletjes een duim en wijsvinger worden geplaatst en daarna de bolletjes tegen elkaar gedrukt worden, komt de inhoud via de afvoergangetjes naar buiten. Het is verstandig die inhoud met een tissue dicht bij de anus op te vangen.

Het lijkt een onfrisse handeling.

Maar is wel belangrijk voor de gezondheid

Voelt u ze wel?

Dan aan de buitenkant de klieren de klieren opzoeken.

Het uit knijpen gaat ongeveer zoals het uitknijpen van jeugdpuistjes

Gebruik (keuken) papier bij het zuiver maken van de
anaal klieren.

Zorg ervoor dat de anaal klieren niet gekneusd worden door maar te blijven drukken

Het vuil komt via de anus uitgang naar buiten.

Bij twijfel, ga niet lopen experimenteren maar adviseer altijd de dierenarts.