Wij heten U welkom op deze informatieve website :

Zoek je info over Bouvier de Flandres, oftewel de Vlaamse Koehond dan ben hier zeker op het juiste adres.

We hebben geprobeerd om een ieder een zo duidelijk mogelijk beeld te geven van het temperamentvolle ras:

Bouvier des Flandres.

 

Ook vindt je op deze website handige tips voor de aanschaf, opvoeding, verzorging etc… van je Bouvier des Flandres.
Kijk eens rond op deze informatieve website

We hebben ook een Bouvier-Forum opgezet, waar je advies kan vragen of foto’s van je bouvier kan plaatsen.

Beslist de moeite waard om een kijkje te nemen.

Klik hier voor een kijkje op het bouvier-forum .

Kort samengevat: De Bouvier des Flandres

test

Bouvier des Flandres

Bouviers zijn zeer trouwe honden die zich sterk hechten aan hun gezin. Ze zijn bijzonder waaks en springen zonder meer voor hun mensen in de bres als de nood aan de man is. Ook de bewaking van huis en tuin kan aan deze hond worden overgelaten.
ze zijn onomkoopbaar voor vreemden. Desondanks zijn ze niet druk, scherp of overattent.
Ze zijn eerder rustig en kalm en ze reageren stabiel en goedaardig op allerlei indrukken.
Bouviers zijn sobere en geharde honden. In hun jeugd zijn ze vaak wat onstuimig. Bouviers zijn over het algemeen sociale honden. Ze vormen uitstekende combinaties met kinderen, bij wie ze een zeer tolerante en beschermende houding aannemen.

Eens een Bouvier altijd een Bouvier

Bouvier des Flandres (Ras-omschrijving)

GEEN BEGINNERSHOND

De bouvier is niet het type viervoeter dat je bijna dagelijks tegenkomt. En misschien is dat maar goed ook, want het is geen hond voor iedereen. Hij heeft een zeer sterke persoonlijkheid en dat vraagt om een ervaren eigenaar die weet waar hij mee bezig is. Het is dus beslist géén beginnershond.
Het ideale baasje van de bouvier is zelfzeker, rustig en consequent. 

Bekijk hieronder eens de eigenschappen van de bouvier des Flandres

Uiterlijk van de Bouvier

De Bouvier des Flandres is een stevige, vierkant gebouwde hond die toch wel wat kracht uitstraalt. De rug is breed-recht en gespierd en loopt horizontaal. De staart ligt in het verlengde van de rug en wordt hoog gedragen. De bouvier mag in Nederland niet gecoupeerd worden. De borstkas is diep. De poten zijn recht en stevig, met korte, ronde voeten. De kop van de Bouvier is stevig, met een vlakke schedel, een ondiepe stop met  een brede snuit. De oren zijn hoog aangezet, driehoekig van vorm en hangen tegen de kop. De neus is zwart en de ogen zijn donker. De vacht van de Bouvier is van oorsprong stug, droog en dof, ongeveer zes centimeter lang en warrelig, maar niet gekruld of gegolfd. Daaronder ligt een dikke ondervacht die beschermt tegen kou en hitte. Op de schedel en oren is de vacht kort, de baard, snor en wenkbrauwen zijn lang.

In de loop der tijd zijn ook veel bouviers ontstaan die een zachte en langere vacht hebben, wat niet volgens de rasstandaard is, meer onderhoud vergt en veel vuil vasthoudt.

De kleur is meestal vaal of grijs, gestroomd of zwartgevlamd. Helemaal zwart kan ook maar heeft niet de voorkeur. Lichte vachten zijn ongewenst, evenals een te veel witte aftekening.

De schouderhoogte van de reu is 62-68 cm, van de teef 59-65 cm. Reuen wegen tussen 35 en 40 kilo, teven 27 tot 35 kilo.

De volledige rasstandaard van de Bouvier des Flandres kunt u vinden bij de rasverenigingen. Op de website van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland staan alle bij hen aangesloten rasverenigingen genoemd.

Bouvier Algemeen

De Bouvier des Flandres, of kortweg Bouvier, is van oorsprong een veedrijver uit Belgisch en Frans Vlaanderen, waar hij ook de Vlaamse koehond wordt genoemd. Hij werd gebruikt om koeien te drijven naar markt of slachthuis en de kudde te bewaken en samen te houden. Daarvoor waren toch wel robuuste, sterke en  snelle honden nodig die zelfstandig konden werken. Ook werd hij vroeger als trekhond ingezet. Ook werd de Bouvier gebruikt als politiehond, legerhond en waakhond. Sinds de bouvier vanaf de jaren zestig ook meer als huishond wordt gebruikt, is men bij het fokken wat meer gaan letten op een wat temperamentvol karakter. De Bouvier hoort bij rasgroep 1: ‘Herdershonden en Veedrijvers’.

Dit ras wordt gemiddeld ongeveer 11 jaar oud.

Karakter van de Bouvier

De Bouvier is een erg stoere, zelfverzekerde en sterke hond die zelfstandig kan werken. Hij is echter ook erg aanhankelijk en trouw aan zijn gezin, en het komt vaak voor dat de Bouvier een voorkeur heeft voor een van de baasjes/eigenaars. Jonge Bouviers kunnen erg onstuimig zijn en de Bouvier is laat volwassen, pas na een jaar of drie. Eenmaal volwassen wordt hij meestal rustig en wat bedachtzaam. Toch kan hij ook doortastend zijn, bijvoorbeeld bij africhting, spelen of als hij zijn gezin moet verdedigen. Hij is erg hard voor zichzelf en laat niet snel zien dat hij ergens last van heeft. De Bouvier heeft duidelijke regels nodig, want hij heeft de neiging zijn eigen zin te willen doorzetten. Naar onbekende mensen kan hij terughoudend en onomkoopbaar, tot hij of zijn eigenaar heeft bepaald dat hij hen kan vertrouwen. Als de Bouvier goed gesocialiseerd is kan hij meestal goed met andere honden omgaan, met reuen kan het wel eens onverdraagzaam naar andere reuen zijn. Bij andere dieren als katten of kleine huisdieren kan de Bouvier de neiging hebben hen na te jagen. Dat geldt ook bij snel bewegende zaken als hardlopers, fietsers en konijnen, katten. Bouviers kunnen goed met kinderen omgaan en zijn meestal beschermend en voorzichtig. Een risico daarbij is dat de Bouvier zijn -kleine menselijke huisgenoten- kan beschermen tegen anderen, ook tegen vriendjes die komen spelen. Natuurlijk is een juiste socialisatie met kinderen wel nodig. Laat bouviers en kleine kinderen bovendien nooit alleen. Laat uw kind ook nooit de hond uitlaten, daarvoor is de Bouvier veel te sterk en als de hond denkt dat uw kind beschermd moet worden, zal hij niet aarzelen op te treden. Vanwege zijn zelfstandige karakter kan de Bouvier prima leren om meerdere uren alleen te zijn. Hij is bovendien erg waaks en zal uw huis en tuin verdedigen tegen bezoekers. De Bouviers van het oorspronkelijke type hebben een stugger-harder en minder meegaand karakter dan de Bouviers van het nieuwere-minder temperamentvolle type met de zachte, lange vacht.

Benodigde ervaring aan te raden

Voor het op een verantwoorde wijze houden van een Bouvier is het prettig om al wat ervaring te hebben met het houden van honden. Zeker bij Bouviers met het oorspronkelijke werkkarakter is ervaring een vereiste om te voorkomen dat er probleemgedrag ontstaat. Zorg dat u zich van tevoren goed informeert, bijvoorbeeld via de rasverenigingen.

Doe eens mee en doe mee met onderstaande Poll

Een stamboom is een document met daarop informatie over de voorouders van de hond. Zo weet je wie zijn ouders, maar ook zijn opa’s en oma’s zijn. Dat is belangrijk om te weten, want een groot deel van de eigenschappen van je hond krijgt hij van zijn ouders.
Een bouvier met een officiële stamboom is altijd geregistreerd bij de Raad van Beheer.

Hieronder zie je het aantal geboren bouviers met stamboom die geregistreerd zijn bij de Raad van Beheer.

Hou deze site in de gaten, binnenkort meer info

Momenteel is deze website nog volop in ontwikkeling, we zijn bezig om een zo goed mogelijke site te maken,

met veel informatie over de Bouvier Des Flandres.

We  staan altijd open voor kritiek en tips vanuit jullie om deze site nog waardevoller en informatief te maken.
U kunt u ons mailen via info@thepet.nl voor jullie input en/of advies.

U kunt ook volledig anoniem zonder registratie een reactie op ons bouvier-Forum plaatsenklik hierop

 

Informatie en/of foto’s komen gedeeltelijk van andere sité’s, waar we mogelijk de bron van vermelden.
Mocht er onverhoopt toch een onjuist gegeven en of verkeerde informatie staan, dan worden we hiervan graag op de hoogte gesteld.

Eventuele bron vermelding is ook geen probleem om dat bij een bepaald artikel te plaatsen, we proberen zoveel mogelijk nuttige info op een plek weer te geven.

Met Vriendelijk Groet: (website beheerder) Patrick & Miranda