WERELDWIJD VERBOD OP HET COUPEREN VAN OREN EN STAARTEN HONDEN

Wat je wel moet weten over de Bouvier des Flandres Afbeelding
Plaats reactie
Gebruikersavatar
patrick
Site Admin
Site Admin
Berichten: 109
Lid geworden op: zo apr 09, 2023 11:56 am
Locatie: Waalwijk
Contacteer:
apr 2023 28 14:48

WERELDWIJD VERBOD OP HET COUPEREN VAN OREN EN STAARTEN HONDEN

Bericht door patrick

Het couperen van honden is zeer pijnlijk en onnodig.

Het gaat enkel om een cosmetische modificatie, omdat mensen het mooier en stoerder vinden
Redenen genoeg om NOOIT voor een hond te kiezen met gecoupeerde staart of oren.
Het is een verminking
Het is onnatuurlijk

Een hond communiceert met z’n staar/oren en je ontneemt een hond daarmee een communicatiemiddel
Het is niet voor niets verboden in NL
Honden die staartloos worden geboren of die een amputatie moeten ondergaan vanwege medische redenen, moeten worden aangegeven bij de raad van bestuur.


Nieuwsbericht 12-03-2016

Honden met gecoupeerde staarten en/of oren kunnen, na een overgangsperiode, niet meer deelnemen aan FCI-gereglementeerde shows- en/of evenementen.
Het couperen van oren en staarten bij honden wordt verboden, waar dan ook in de wereld.

Het couperen van staarten en oren is in Nederland en in vele Europese landen en andere delen van de wereld al lang verboden. Er zijn nog landen in de wereld waar nog géén coupeerverbod is ingevoerd. Het bestuur van de FCI heeft een gedetailleerd onderzoek uitgevoerd naar aanleiding van de situatie die is ontstaan na publicatie van enkele rasstandaarden die werden aangepast op basis van nieuwe nationale wetgeving in het land van oorsprong van het betreffende ras. Deze wetgeving die een verbod op het couperen van staarten en oren inhoudt, is daar recent van toepassing geworden.

In een aantal landen in de wereld is het inzicht in dierenwelzijn nog niet zo doorgevoerd en gemeengoed geworden als dat gelukkig wel is in vele andere landen in de wereld. Jaren geleden toen het coupeerverbod in Nederland is ingevoerd heeft onze overheid de fokkers en de branche jaren de tijd gegeven om de nieuwe wetgeving te implementeren en uitvoerbaar te maken. Deze zelfde procedure stelt het bestuur van de FCI nu voor om dit wereldwijd door te gaan voeren, ongeacht of landelijke wetgeving van toepassing is of wordt. Dit door alle landen de mogelijkheid te geven om te komen tot een verbod op het couperen van honden aan oren en staarten. Indien de landelijke overheid niet is te overtuigen van dit noodzakelijke verbod, dan zal de landelijke Kennel Club op basis van het handhaven van de rasstandaard het couperen verbieden.

Het bestuur van de FCI heeft hierbij het belang van de fokkers en hun honden in overweging genomen en om een duidelijke richtlijn naar de FCI keurmeesters uit te zetten, alsmede het voorkomen van problemen bij het beoordelen van de rassen waar ook in de wereld. De FCI nam daartoe de navolgende beslissing:

1.Voor landen waar een formeel verbod op gecoupeerde honden is, geldt dat er géén mogelijkheid meer is om gecoupeerde honden op FCI gereglementeerde shows-evenementen uit te brengen.

2.Voor landen waar nog géén verbod op gecoupeerde honden is, geldt dat honden van rassen waarin couperen (nog) gebruikelijk is, in een overgangstermijn nog zonder restricties geshowd worden op FCI gereglementeerde shows en evenementen.

Het is keurmeesters niet toegestaan tijdens de keuringen enig onderscheid te maken tussen gecoupeerde en niet-gecoupeerde honden.

Deze maatregelen zijn effectief vanaf de datum van publicatie tot 31 december 2024. Met deze maatregel krijgen alle Kennel Clubs waar ook ter wereld de tijd om beleid te ontwikkelen met de nationale overheid om een nationaal coupeerverbod van kracht te doen krijgen en/of haar fokkers en liefhebbers te overtuigen dat het couperen van oren en staarten niet meer geaccepteerd wordt door de wereld hondenorganisatie de FCI.

Met dit besluit geeft de FCI een krachtig signaal af naar alle Kennel Clubs, fokkers en liefhebbers van honden waar dan ook in de wereld om te komen tot een wereldwijd verbod op het couperen van honden.

Berichtgeving Raad van Beheer. “houden van honden”

Een bouvier zoals het hoort te zijn:
Plaats reactie