Wat Is Het Verschil Tussen Showlijn En Werklijn

Wat je wel moet weten over de Bouvier des Flandres Afbeelding
Plaats reactie
Gebruikersavatar
patrick
Site Admin
Site Admin
Berichten: 109
Lid geworden op: zo apr 09, 2023 11:56 am
Locatie: Waalwijk
Contacteer:
apr 2023 28 14:37

Wat Is Het Verschil Tussen Showlijn En Werklijn

Bericht door patrick

Bij de Bouvier Des Flandres is er sprake van twee verschillende ‘lijnen’. Met ‘lijnen’ wordt in dit geval de afstamming/bloedlijn van de bouvier bedoeld.

Komt de bouvier van (voor)ouders die oorspronkelijk gefokt zijn voor hun werkeigenschappen, of van (voor)ouders die oorspronkelijk gefokt zijn om hun uiterlijk.

Hierin schuilt namelijk vaak een heel groot verschil in karakter en temperament bij honden van hetzelfde ras.

Uiteraard zijn twee bouvier’s gelijk. Maar het onderscheid tussen een werk- en showlijn kan vaak iets zeggen over wat je te wachten staat. En dit is dus zeker iets wat je mee zou dienen te nemen in de afwegingen, wanneer je voor de bouvier, een bepaalde fokker of een bepaald nestje wil gaan.

Werklijnen

Een bouvier uit werklijnen stamt af van (voor)ouders die nog voor hun oorspronkelijke werk-taak zijn gefokt of hier misschien zelfs nog voor worden ingezet. Bouvier’s uit werklijnen stammen af van bouvier’s die met name zijn geselecteerd op hun karakter en werkeigenschappen.
Vaak is er bij deze bouvier’s sprake van “grote werklust, goede vaste zenuwen, moedig karakter, grote mate van hardheid en belastbaarheid, intelligentie en veel levenslust”.
Afbeelding
In de praktijk vertaalt dit zich vaak in energieke honden, die erg gedreven (of soms zelf obsessief) kunnen zijn, die een grote behoefte hebben aan uitdaging (zowel fysiek als mentaal), en die erg vasthoudend kunnen zijn in de dingen die ze willen of denken te moeten doen. Deze bouvier’s hebben niet genoeg aan een dagelijks ommetje in jouw woonwijk en zelfs niet aan alleen maar lange wandelingen.
Voor beginnende hondeneigenaren zijn dit soort honden echt een handvol, en zeker geen verstandige keuze.

Wanneer ze niet kunnen doen wat hun passie vormt en waar hun hart ligt, kan er namelijk op allerlei manieren frustratie, maar ook vormen van depressiviteit ontstaan.

Showlijnen

Een bouvier uit showlijnen stamt af van (voor)ouders die voornamelijk zijn gefokt voor hun uiterlijk. Bij deze bouvier’s is er in het fokbeleid met name aandacht besteed aan hun uiterlijke kenmerken, en veel minder aan hun ras-typische karakter- en werkeigenschappen. Bij deze bouvier’s komt het dan ook vaker voor dat ze minder gedreven zijn dan de werklijn-honden. Uiteraard zijn dit nog steeds bouvier’s met hondse behoeften en instincten waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren, alleen zijn de driften, de moed en belastbaarheid vaak minder aanwezig dan bij de werklijn.

Maar hoe weet je dit
Allereerst ligt hier in mijn ogen een belangrijke taak bij de fokkers, die toekomstige bouvier-eigenaren duidelijk moeten voorlichten over de afstamming, het karakter en de noden die de pups waarschijnlijk zullen hebben. Door werklijn-puppy’s zonder goede uitleg bij onwetende puppy-kopers te plaatsen, kun je zowel de pup, als de toekomstige puppy-eigenaren, ernstig tekortdoen.

Als pup koper is het belangrijk bij de fokker navraag te doen naar de ouderdieren en bloedlijn, en alleen met fokkers in zee te gaan die hier een duidelijk en eerlijk antwoord op kunnen geven.

Verder kun je het soms ook zien aan het uiterlijk van de ouderdieren.
De werklijn-types zijn vaak de meer sportievere, gestroomlijnde varianten van het ras
Afbeelding

Ook kun je navraag doen bij de fokker:

Naar eventuele gedragsproblemen of lastige situaties die met de ouderdieren zijn voorgekomen.
Een goede fokker zal je eerlijk antwoorden, omdat hij voor zijn pups ook de beste match wil vinden.
Of er al eerder met deze ouderdieren of deze ouder-combinatie is gefokt, en hoe het met de puppy’s uit een voorgaand nest gaat.

Ga na of de dingen die je bouvier nodig zal hebben, in overeenstemming is met de tijd die je aan je bouvier wil en kan besteden en of deze activiteiten aansluiten bij je eigen interesses.
Denk niet te licht over deze activiteiten.
Een werklijn bouvier heeft dit niet maar even nodig, maar vaak een heel hondenleven lang.
Plaats reactie