Hondenshow, wat houdt het in ?

Show Agenda 2024
Hondententoonstelling en of clubmatches info.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
patrick
Site Admin
Site Admin
Berichten: 109
Lid geworden op: zo apr 09, 2023 11:56 am
Locatie: Waalwijk
Contacteer:
apr 2023 23 13:27

Hondenshow, wat houdt het in ?

Bericht door patrick

Ook weleens willen weten hoe een hondenshow precies gaat,

Onderstaande filmpjes laten je een idee zien hoe het in zijn werk gaat.

Filmpje van Nordic Winner 2022, Bouvier des Flandres
Gebruikersavatar
patrick
Site Admin
Site Admin
Berichten: 109
Lid geworden op: zo apr 09, 2023 11:56 am
Locatie: Waalwijk
Contacteer:
mei 2023 02 13:05

Re: Hondenshow, wat betekenen de afkortingen op de hondenshow

Bericht door patrick

Wat betekenen de afkortingen:

BOB
BOB staat voor Best of Breed, oftwel de beste (winnaar van het ras).
In de keuringen van de bouviers word de BOB ook wel de Best Of Bouviers genoemd.

CAC
CAC staat voor Certificat d’Aptitude au Championnat. Het is – letterlijk vertaald – een certificaat van geschiktheid tot kampioen. Eigenlijk betekent dit dat als je hond op een expositie een CAC ontvangt de keurmeester je hond geschikt vindt om kampioen te zijn. CAC is een nationale prijs en geldt dus voor nationale titels. Je kunt een CAC verdienen op kampioenschapstentoonstellingen en kampioenschapsclubmatches. Je hond moet dan beste reu of beste teef van het ras worden en de kwalificatie ‘uitmuntend’ krijgen.

CACIB
CACIB is de afkorting van Certificat d’Aptitude au Championnat International de Beauté. Volgens de keurmeester is je hond dan geschikt om internationaal schoonheidskampioen te zijn. Het is dus een internationale kampioensprijs. Je hond kan een CACIB verdienen op een internationale kampioenschapstentoonstelling door beste reu of beste teef te worden, een ‘uitmuntend’ te krijgen én hij moet ingeschreven zijn in de open klas, gebruikshondenklas, kampioensklas of in de klas van vijftien tot vierentwintig maanden. De hond moet in een erkend stamboek ingeschreven staan.

Nederlands jeugdkampioen
Je hond kan Nederlands Jeugdkampioen worden als hij in de jeugdklasse op een Nederlandse CAC- en/of CACIB-tentoonstelling of kampioenschapclubmatch drie maal een eerste plaats met de kwalificatie ‘uitmuntend’ behaalt onder minimaal twee verschillende keurmeesters. Er bestaan geen zogenaamde ‘Jeugd CACs’.

Bij het behalen en registreren van de titel ‘Nederlands Jeugdkampioen’ ontvangt je hond automatisch één CAC.
Behaalt je hond deze titel, dan stelt de Raad van Beheer diploma beschikbaar.
Ook kan het vermeldt worden op de stamboom van eventuele nakomelingen.

Nederlands kampioen
Je hond kan Nederlands Kampioen worden als hij vier kampioenschapspunten (CACs) heeft gewonnen. Sommige punten tellen dubbel.

Je krijgt één punt als je hond:

Een CAC haalt tijdens een nationale of internationale tentoonstelling.
Een reserve-CAC haalt tijdens de kampioenschapsclubmatch van de rasvereniging. Er moeten dan wel voldoende inschrijvingen zijn.
Vier reserve-CACs behaalt tijdens nationale of internationale tentoonstelling (slechts één punt mag worden opgebouwd uit kwart-punten).
Je krijgt dubbele punten als je hond:

Het CAC behaalt tijdens de Winner in Amsterdam.
Het CAC behaalt tijdens de kampioenschapsclubmatch van de rasvereniging. Er moeten minimaal 20 honden zijn ingeschreven, waarvan er 16 aanwezig moeten zijn.
Als je hond een reserve-CAC behaalt tijdens een nationale of internationale tentoonstelling waarderen we deze op naar het CAC als de hond die het CAC eigenlijk behaalde al Nederlands Kampioen is. Deze opwaardering gebeurt bij de verwerking van de showuitslagen door ons en niet op de show.

Als je hond in het bezit is van twee dubbele CACs, dan komt één van deze twee in aanmerking voor de dubbeltelling.

De CACs moeten zijn toegekend door twee verschillende keurmeesters. Op de dag van het behalen van het laatste punt moet je hond tenminste 27 maanden oud zijn. Heeft je hond voor het bereiken van deze leeftijd al het benodigde aantal punten behaald, dan is het behalen van een reserve-CAC na deze leeftijd voldoende om de titel “Nederlands Kampioen” te krijgen.
Zodra je het Nederlands Kampioenschapsdiploma hebt ontvangen kun je het kampioenskruis bestellen. Op de achterzijde van het kampioenskruis staat als inscriptie de naam van de hond en het jaartal van toekenning.

Nederlands veteranenkampioen

Je hond krijgt de titel Nederlands Veteranenkampioen als hij in de veteranenklasse op een Nederlandse CAC- en/of CACIB-tentoonstelling of op een kampioenschapclubmatch drie maal een eerste plaats met een uitmuntend behaald heeft onder minimaal 2 verschillende keurmeesters. Er bestaan geen ‘Veteranen CACs’.

Als je hond de titel behaalt en je laat hem registreren, dan krijgt je hond automatisch één CAC. Als je hond door het behalen van de titel Nederlands Veteranenkampioen en het verkrijgen van het CAC Nederlands Kampioen wordt, ontvang je daarna automatisch de titel Nederlands Kampioen.

Club winner

Alle honden die beste van het ras zijn geworden op een kampioenschapsclubmatch krijgen de titel Clubwinner + jaartal.

Internationaal (schoonheids)kampioen (CIB)

Je hond krijgt deze titel (CIB zonder werkproef) als hij in ten minste drie verschillende landen, waaronder het land waar hij staat ingeschreven, onder ten minste drie verschillende keurmeesters vier CACIB-certificaten heeft gehaald.

Internationaal show kampioen (CIE)
Heeft je hond in drie landen onder drie verschillende keurmeesters vier keer een CACIB-certificaat gewonnen, dan kan hij Internationaal Show Kampioen worden. Tussen het eerste en het laatste CACIB moeten minstens twaalf maanden zitten.

Internationaal jeugdkampioen (CIBJ)
Per 1 augustus 2022 is het mogelijk de titel Internationaal Jeugd Kampioen aan te vragen. Wanneer je hond op internationale shows 3x een 1U in de Jeugdklasse in drie verschillende landen, onder 3 verschillende keurmeesters heeft behaald kan de titel worden aangevraagd.

Internationaal veteranenkampioen (CIBV)
Per 1 augustus 2022 is het mogelijk de titel Internationaal Veteranen Kampioen aan te vragen. Wanneer je hond op internationale shows 3x een 1U in de Veteranenklasse in drie verschillende landen, onder 3 verschillende keurmeesters heeft behaald kan de titel worden aangevraagd.
Gebruikersavatar
patrick
Site Admin
Site Admin
Berichten: 109
Lid geworden op: zo apr 09, 2023 11:56 am
Locatie: Waalwijk
Contacteer:
jul 2023 05 21:02

Re: Hondenshow, wat houdt het in ?

Bericht door patrick

In welke klas kan je de bouvier inschrijven:

· puppyklas 6-8 maanden
· jeugdklas 9-17 maanden
· tussenklas 18-23 maanden
· openklas honden boven de 18 of 24 maanden
· de kampioensklas alleen voor kampioenen
· de gebruikshondenklas voor honden boven de 15 maanden die een IPO diploma hebben behaald
· de fokkersklas daar moet de hond in het bezit van de fokker zijn
· de veteranen klas voor honden boven de 8 jaar
Plaats reactie