Bouviers met stamboom

Positieve of negatieve ervaringen met bouvier fokkers.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
patrick
Site Admin
Site Admin
Berichten: 107
Lid geworden op: zo apr 09, 2023 11:56 am
Locatie: Waalwijk
Contacteer:
dec 2023 31 12:28

Bouviers met stamboom

Bericht door patrick

Bouviers met stamboom hebben specifieke eigenschappen. Daar kun je een keuze in maken voor een bouvier die bij je past.

Bij het bepalen welke reu een teef mag dekken, houden fokkers rekening met de gezondheid, het karakter en het uiterlijk van beide ouderdieren.
Zo stellen veel rasverenigingen bepaalde gezondheidsonderzoeken verplicht. Ook moet een fokker aan regels voldoen om het welzijn van de moederhond te beschermen.
Zo is er bijvoorbeeld een maximaal aantal nesten dat een moederhond mag krijgen.
Dankzij deze chipcontrole en een vergelijking van het DNA van de pups met de ouders weet je zeker wie de vader en moeder zijn.

Bij heel veel hondenrassen is er sprake van twee verschillende lijnen. Met lijnen wordt in dit geval de afstamming/bloedlijn van de hond bedoeld.
Komt jouw de bouvier van (voor)ouders die oorspronkelijk gefokt zijn voor hun werkeigenschappen (werklijn), of van (voor)ouders die oorspronkelijk gefokt zijn om hun uiterlijk (showlijn).
Hierin schuilt namelijk vaak een heel groot verschil in karakter en temperament bij honden van hetzelfde ras.
Als pup koper is het belangrijk bij de fokker navraag te doen naar de ouderdieren en bloedlijn, en alleen met fokkers in zee te gaan die hier een duidelijk en eerlijk antwoord op kunnen geven.
Een stamboom is een document met daarop informatie over de voorouders van de hond. Zo weet je wie zijn ouders, maar ook zijn opa’s en oma’s zijn. Dat is belangrijk om te weten, want een groot deel van de eigenschappen van je hond krijgt hij van zijn ouders.
Een hond met een officiële stamboom is altijd geregistreerd bij de Raad van Beheer.

Hieronder zie je het aantal geboren bouviers met stamboom die geregistreerd zijn bij de Raad van Beheer, info afkomstig van: https://www.dutchdogdata.nl/

Afbeelding
Plaats reactie